måndag 30 juli 2018

Platser som inte har ett namn – existerar dom?

Carl von Linné: "Förlorar du tingens namn så förlorar du också kunskapen om dem”. 

Tomas Bannerhed: ”Det man inte har ord eller språk för, det finns liksom inte i vårt medvetande.” 

Folk har alltid namngivit de platser i sin närmiljö de besökt och återkommit till. Detta för att skapa en personlig mental karta över de marker som genomströvats, jagats på, arbetats på med skogsbruk, marker som gett skogsbete för djuren, vattendrag som fiskats i och myrmarker som man slagit starr till kreaturen på. Man har också haft behov av namn som delats av alla (liksom språket som i sig är kollektivt) för att kunna tala om och geografiskt placera händelser på utmarkerna och i byn.

Namn som Vahlbergs änga och Lilladuänge skvallrar om denna tid när alla resurser togs till vara för foder till kreaturen. Några namn är knutna till personer som haft anknytning till byn och som få eller ens någon har några minnen av idag. Namn som Gammbröna och Jakobsbröna vittnar om historiska skogsbränder eller hyggesbränningar. Tröllbärje och Tröllbäcken skvallrar om folktro hos nybyggarna i byn. Köjkarknöjsn (som syns i vinjettbilden till denna blogg) talar om för oss idag att härifrån ropade man för att meddela sig långt före mobiltelefonernas tidsålder. Andra namn är renodlade beskrivningar av natur och geografiska särdrag i markerna.

Den dagen gps-koordinater ersätter de geografiska namnen, kommer våra mentala kartor att blekna och upphöra att existera och därmed också på ett sätt de faktiska företeelser som namnen representerar. Därav frågan i rubriken. Jag har försökt att för mig själv rekapitulera namn som använts för att namnge berg, bäckar, sjöar, myrar och tjärnar för att uppdatera min egen personliga mentala karta över den by jag lämnade för många år sedan. Jag upptäcker först nu när jag tittar på kartan att byns yttre gränser bildar ett stiliserat hjärta.



2 kommentarer:

  1. Intressant med dessa platsnamn. Ett som avviker i mina ögon är "Kanaans land", vilket ju låter bibliskt. Vore roligt att få veta vad sjön som ligger i byn nedanför där kapellet låg heter. Har alltid tänkt att det är Bäverträsket.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man får förmoda att Bäverträsket var ursprungliga namnet på den sjö nedanför byn som idag heter Gamhemsjön. Den första bosättningen låg vid sjön men flyttades upp i lidläge p g a att frosten ofta tog skördarna nere vid sjön. Bävern blev tidigt i praktiken utrotad så att anspela på den första bosättningen i namnet på sjön sågs väl mer naturligt. Jag har i tidigare inlägg redogjort för platsnamn inom byns inägor och i och runt Gamhemsjön.

      Radera