onsdag 6 april 2016

Mat för dagen (1) - Hemkonservering

Före frysboxarna och kýlskåpens tid fick husmödrarna ta till andra sätt att förvara och lagra livsmedel över en längre tid. Torkning, insaltning och rökning var några sätt att bevara maten. En bit inpå 1900-talet introducerades metoden att konservera livsmedel genom upphettning i speciella glasburkar med tättsittande lock. Burkarna var tätt tillslutna tack vare en gummiring som genom undertryck i burken glasburken höll lufttätt mellan burk och lock. Locket hölls även på plats genom en bygel av metall. Göta Thiger ansåg att metoden introducerades i slutet av 1920talet. Då och i början av 1930-talet propagerade Västerbottens Hushållningssällskap för metoden genom kurser ute i byarna. I Bäverträsk fanns tydligen inte underlag för någon kurs i konservering men 1933 deltog 15 män och 16 kvinnor i en lantmannakurs som Hushållningssällskapet anordnade i byn.

Allt möjligt kunde konserveras, från kött till frukt och bär. Glasburkarna förvarades efter upphettningsproceduren svalt i matkällaren. Man måste dock med jämna mellanrum se över burkarna så att det inte kommit in luft i skarven mellan burk och lock. Då dröjde det inte länge förrän maten var förstörd.


Handledningen i hemkonservering utkom i mitten av 1930-talet
och sedan i nya upplagor genom åren. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar