fredag 14 augusti 2015

Zachris och Elisabet nybyggare i Bäverträsk 1766

Ingen kan veta vad som fick Zachris Andersson f. 1726 att ansöka om att få insynat ett nybygge vid Gamhemsjön. Kanske hade han som dräng i Umgransele kommit att ströva längs de vattendrag som ger sitt vatten till Bäverbäcken och sen följt bäcken som vid platsen för Zachris framtida nybygge vidgar sig till en tre km lång sjö. Kanske hade han funnit platsen naturskön och avståndet till starrmyrar och raningar rimliga. Kanske såg han rika möjligheter till jakt och fiske.

Det som idag vittnar om hans och hans hustrus odlargärning är bostadshusets grundstenar och fundamentet till spismuren samt några odlingsrösen. Namnbytet från Bäverträsket till Gamhemsjön vittnar i sig om historien. I Zachristjänn som ligger intill Gamhemsjön har Zachris med all säkerhet fiskat.

Vi kan knappast föreställa oss det företag det innebar för nybyggaren och hans familj att första sommaren bygga nån form av bostad för familjen, tak över huvudet för husdjuren, att samla mat för vintern och att börja odla upp och förbereda för byggandet av boningshus och fähus. 
Läget vid sjön var inte det allra bästa för spannmålsodling. När frosten upprepade gånger förstört skörden insåg Zachris att odlingarna måste flyttas högre upp i terrängen, i s.k. lidläge. Efter att från 1766 ha kämpat med att bryta mark och odla upp i drygt tio år, fick han av länsstyrelsen 1781 tillstånd att ta upp ny åker utefter Bäverträskberget. Lidläget var mindre utsatt för frost och jordmånen bättre. Byggnaderna som uppförts nere vid sjön togs ner och flyttades upp till det nya stället.

1966 restes en minnessten till minne av Zachris och hans hustru Elisabet Larsdotter, Bäverträsk bys första fasta bosättare. Stenen är placerad intill lämningarna av gammelgården.

Zachris och hans familj lämnade nybygget innan tiden för skattefriheten hade löpt ut. Han hade uttömt sina krafter på uppodlingsföretaget och därtill skulle han ha varit skuldsatt. Zachris och hans fru flyttade till dottern som hade gift sig med samen och nybyggaren Bryngel Larsson i Kroksjö.

Burträskaren Olof Danielsson, f. 1753 tog över nybygget efter Zachris Andersson.   


Alfred Karlsson och riksdagsman Uno Olofsson avtäcker minnesstenen vid platsen för första nybygget i Bäverträsk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar