fredag 14 augusti 2015

En Tiger blir synlig i byn

Den indelte soldaten Olof Persson Tiger, f. 1773 i Gäddträsk och som soldat bosatt i soldattorpet i Tegsnäset, hade två söner som gav sig inåt lappmarken för att bli nybyggare. Den ena var König Tiger som hamnade i Tärnatrakten. Utförsåkarlegenden Ingemar Stenmark är på mödernet släkt med denne König Tiger som dock inte behöll sitt soldatnamn. Den andre var Nils Olofsson Tiger som via tjänst som dräng i Norrby kom till Bäverträsk. Nils hade varit dräng hos Håkan Johansson som var bror till Mats Johansson, bonde i Bäverträsk och gift med en dotter till den Olof Danielsson som under mystiska omständigheter hittades död i augusti 1821 i närheten av kyrkvägen på Marralia, en bit utanför byn.
Nils gifte sig med Håkan Johanssons dotter Maria Helena Håkansdotter, f. 1806 och övertog Fredrik Mikaelssons del av stamhemmanet  sedan Fredrik flyttat till Brattfors. Helena avled endast 30 år gammal men hann föda fem barn under sitt korta äktenskap:

Sofia Johanna, f. 1837              gift i Fäbodliden
Johan , ”Jann”, f. 1839              bosatt i byn
Håkan August, f. 1842              bosatt i byn
Eva Carolina, f. 1843                gift i Arvträsk
Nils, ”Nicke”, f. 1844                till Vägsele

Nils Olofsson Tiger gifte så småningom om sig efter hustruns död 1846. Hustru nummer två hette Ulrica Bernardina Olofsdotter och var född 1821 i Falträsk. I det senare äktenskapet föddes fyra barn, tre döttrar och en son:


Catharina, f. 1849                       gift i Umgransele
Israel, f. 1854                             till Björkberg
Maria, f. 1859                             gift i Umgransele
Clara, f. 1865                             gift i Umgransele  


Håkan August Tiger f. 1842. Min farfarsfar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar