lördag 15 augusti 2015

Hammarbergs (B)

Hammarbergs hus var ett lustigt hus, minns Göta Thiger, dotter till Johan Robertsson. Det var ganska högt, i två våningar. Uppepå fanns en sal med välvt tak, där det hade hållit skola en gång i tiden. Götas mormor från Byssträsk hade varit lärare där en period. Nertill fanns en storstuga med öppen spis och spishäll, vidare fanns en kammare och mot Otto Karls-bärge en del som användes som snickarbod. Utanpå snickarboden fanns ett magnifikt fyrahålsdass till vilket man fick kliva upp via trappsteg som utgjordes av stockändar i stugan. Hammarbergs, som bodde i Sandvik, var där på slåtter när Göta var liten.



Gården med tillhörande inägor köptes exekutivt av Johan Robertsson. Boningshuset revs i mitten av 1930-talet. Enligt Göta kom delar av timret att återanvändas vid byggandet av Hörnblads affärsfastighet i Lycksele.

Till gården hörde också en loge som revs någon gång på 1940-talet samt ett härbre som nu är flyttat till byastugan i byn.


Härbret eller boden som hörde till Hammarbergs. Tillvänster i bilden skymtar födorådsstugan på Johan Robertssons gård (A)

Hammarbergsgård skymtar i detta avsnitt av ett foto taget i slutet på 1920-talet. I förgrunden Johan Robertssons hus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar