onsdag 19 augusti 2015

Johan Thigers (F)

Mangårdsbyggnaden, som angetts vara från 1860-talet, finns fortfarande kvar. Innan landsvägen byggdes från nollpunkten (kurvan vid kapellet) till Tallträsk hade huset ingång mot kyrkvägen genom byn. I samband med att ingången förlades till motsatt långsida fick byggnaden ett inbyggt trapphus. Mangårdsbyggnaden är av korsbyggnadstyp med murstocken centralt placerad mitt i byggnaden.
Det berättas att gården ursprungligen byggdes upp i den Golia som tillhörde Johan Thiger sedan storskiftet. Gården ska ha flyttats till byn omkring 1900. Golia odlades upp på 1890-talet och ända in på 1950-talet slogs vallhö där. I Golia fanns två hölador. De är idag borta och lägdorna är igenplanterade.



Svenska gods och gårdar anger att bagarstugan eller undantagsstugan som står på gården härstammar från 1850 och är troligen det äldsta boningshuset i byn. Huset har kvar den gamla öppna spishärden. Stugan var undantagsstuga för Håkan Thiger och har varit bagarstuga genom åren.
I ängen nedanför huset invid platsen för den gamla transformatorn finns eller fanns en tomt efter en ladugård. Ladugården ska ha delats mellan Pelle och Johan Thiger innan den revs och bröderna uppförda var sin ladugård. Vid landsvägen enligt den gamla sträckningen låg sommarladugården. Mellan den och Hembäcken låg på ovansidan av gårdsvägen sågplatsen där Ingemar Thiger bedrev sågverksrörelse i mindre skala. I nedre änden av Lolägda och Kvarnstycke fanns vid gamla landsvägen en loge och mitt emot vid stenröset en rökbastu.

Min yngsta bror Samuel eller Sampe bor idag i föräldrahemmet som han nyligen reparerat.

Dagmar Karlsson och Göta Robertsson (Thiger) med barnen Majbritt, Mattis
eller Marianne. Johan Thigers i bakgrunden. 1930-talet



Undantagsstugan på Johan Thigers i bakgrunden. Personer: syskonen Mary,
Dagmar, Ingemar och Levi. Två fr. v.: Göta Thiger (Robertsson) samt Elmy
Karlsson.



Dagmar och okänd i snön på Johan Thigers gårdsplan. I bakkrunden
undantagsstugan med förstutrapp under tak samt längst bak i bilden
sommarladugården.


Hulda och Johan Thiger, min farmor och farfar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar