fredag 14 augusti 2015

Ett mystiskt dödsfall leder till rykten i byn

Olof Danielsson f. 1753 från Gammelbyn i Burträsktrakten tog över nybygget i Bäverträsk efter att Zachris Andersson flyttat till Kroksjö. Olof hade tillsammans med sin fru Elisabet Persdotter från Örsträsk tio barn, fem flickor och lika många pojkar. Catharina, den äldsta av döttrarna gifte sig med Mats Johansson från Norrby och fick hälften av nybygget. Den andra hälften innehades av sonen Olof Olofsson men han flyttade till Lyxaberg och gifte sig. Olof Olofssons hemmansdel köptes av Fredrik Mikaelsson från Bastuträsk och Olof Danielsson blev födorådstagare på den hemmansdel som Fredrik Mikaelsson köpte.
Fredagen den 10 maj 1821 på förmiddagen försvann Olof hemifrån. Tidigare på förmiddagen hade han vid två tillfällen besökt pigan Greta Magdalena på trösklogen för att fråga efter dottern Catharinas tillstånd eftersom hon just skulle till att föda barn. Han skulle då ha bett pigan att trösta dottern ifall något oförmodat skulle inträffa.
Någon gång mitt på dagen upptäckte man att gubben Olof saknades men alla trodde att han gått till en av skvaltkvarnarna efter hembäcken som höll på att repareras. Olof var sjuklig och ofärdig och orkade inte ta sig så långt på egen hand. När han inte setts till fram på eftermiddagen började mågen Mats och Mikael att leta men avbröt vid mörkrets inbrott. Dagen därpå skaffades en båt och man draggade i de vakar som uppstått på vårisen men utan resultat. Man var helt säker på att Olof gått ner sig på Hemtjänn och väntade på att kroppen skulle flyta upp efter islossningen. När detta inte skedde, anmälde man tre veckor efter försvinnandet  Olof saknad hos myndigheterna i Lycksele.
I augusti, tre månader efter försvinnandet, upptäckte byns getarpojke en död man några kilometer från byn. Man kunde konstatera att den döde var Olof Danielsson. Han låg under en gran med en repstump runt halsen. Tre meter upp i granen satt en längre repstump.


Ryktet började gå i byn att någon skulle ha tagit Olof av daga och fraktat honom utanför byn och arrangerat ett självmord för att dölja brottet. Man menade på att Olof som var ofärdig inte skulle ha kunnat ta sig så långt från byn och än mindre kunna klättra upp i en gran hänga sig. Vi rättegången konstaterades att Olof varit dyster och grubblande och att han troligast tagit sig själv av daga. Man anvisade att hans kropp skulle begravas i stillhet i den del av kyrkogården där dödfödda barn fick sitt sista vilorum. Olofs änka levde kvar i byn några år efter mannens bortgång men dog i lungsot i slutet av november 1824. Hur det tragiska som hände påverkade Fredrik Mikaelsson vet vi inte men kort tid efter dödsfallet flyttade han till Brattfors. Hans hemmansdel köptes av Nils Olofsson Tiger f. 1804.   

1 kommentar:

  1. Hej! Jag har just hittat Zachris Andersson genom släktforskning och det var roligt att läsa om byns historia, som jag inte visste något om innan! :) Fin blogg!

    //Ylva

    SvaraRadera