torsdag 20 augusti 2015

Per-Kristians-bärge (-berget)

På Per Kristians-bärge fanns längre tillbaka en liten grå enkelstuga med farstu, kök och kammare. Det fanns vidare en liten ladugård för ett par kor samt en lada som stod kvar inpå 1940-talet då den brann ner efter ett åsknedslag. Idag kan man möjligen hitta grundstenar till byggnaderna och eventuell skönja var lägdorna funnits.

Varför berget, som i laga skifteshandlingarna kallas Flakaberget, fått nammnet Per Kristians-bärge måste bero på att en person med det namnet bott och brukat stället. I 1890 års folkräkning nämns en ensamstående lantarbetare med namnet Per Kristian Larsson som bildar ett eget hushåll. Han var född 1846 och dog 1905. I 1902 års mantalslängd finns han under Ararat 1. Ägorna uppe på Per Kristians-bärge kom sen att ägas av Per (Pelle) Emil Thiger, son till Håkan Thiger. Åtminstone från 1910 står Pelle Thiger som ägare.

På 1910-talet bodde och brukade Helmfrid och Judith Thiger stället. Helmfrid var yngsta barnet till Jann Thiger. Parets äldsta barn Elsa är född 1919 på berget. Göta Thiger minns att hon följde med sin mor Hanna till familjen för att lämna över något matnyttigt till förstföderskan som brukligt var.
Thyra Thiger, f. Robertsson från närliggande Golia, minns också att hon som treåring olovandes gick från Golia över myren vid Pôttjänn till Judith under förevändningen att titta på en väv. Familjen började leta efter den försvunna och befarade att hon gått vilse eller gått ner sig i tjärnen eller myren men hon hade lyckligtvis kommit fram till Helmfrid Thigers helskinnad. Tyra var född 1912 vilket innebär att Helmfrid och och Judith bör ha bott på berget åtminstone 1915. I den trånga stugan bodde även som fargångsfolk Helmfrids föräldrar Jann Thiger, f. 1839 och hans hustru Johanna Petronella f. 1850.
Helmfrid och Judith flyttade 1921 till den nybyggda stugan på Tigerbacken, Holmbo, strax utanför byns domäner. I 1925 års mantallängd finns de förljdaktligen inte med under Bäverträsk.

Assar Thiger slog vallhö uppe på Per Kristians-bärge ända in på 1950-talet.

I kartans övre del ses stigen mellan Jonas Golia och
byn. Längst upp till vänster ses Pôttjänn, linsänke för
Golia och allmänning för myrtag. I kartans nedre högra
hörn ses Ararat nedanför Per Kristiansbärge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar