fredag 14 augusti 2015

Så såg Bäverträsk ut ca 1885-87

Kartan visar det ungefärliga läget på bebyggelsen i byn plus Ararat i nedre vänstra hörnet som då inte räknades till Bäverträsk. Vägen till byn från Lycksele var naturligtvis inte byggd och vägnätet inom byn hade andra sträckningar. Byavägen följde ungefärligen den streckade linjen norr-söder mitt i byn. Vägarna har lagts in för att kunna orientera sig och jämföra förhållandet med senare tid. Landsvägen återger den gamla sträckningen förbi Ararat.




De byggnader som markerats med en ring är byggnader som inte finns på bykartan från 1928. Orsakerna kan vara att byggnaderna flyttats, rivits eller byggts till. Bl.a. visar kartan inom gårdsbildningarna F och E en mycket lång byggnad som korsas av byvägen i väst-östlig riktning. Detta ska ha varit den långa ladugård som låg med nedre gaveln mot gamla transformatorn. Ladugården delades mellan Johan Tigers och Pelle Tigers innan de byggde var sin ladugårdsbyggnad. Gårdarna E och F uppvisar stora skillnader jämfört med kartan för 1928. Förändringarna har troligen skett i samband med skiftet efter Håkan Tiger.

Inom gårdsbildningen D finns en byggnad mellan ladugården och hembäcken. Denna byggnad var en ladugård, något som man kan slå fast eftersom fetån eller fägatan på skifteskartan står i förbindelse med byggnaden. Den byggnad som på 1886 års karta ligger på den senare ladugårdens plats kan eventuellt ha haft en annan funktion.

Inom gårdsbildningen I Ararat fanns 1886 en byggnad bortom den gamla ladugården. Det kan ha varit en födorådsstuga eftersom den är markerad med ett kryss som är den gängse symbolen för bostadshus.

Per-Kristiansbärge, Israel Karlsbärge och Golia var obebyggda vid den här tiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar