måndag 17 augusti 2015

Lennart Robertssons (D)

Lennart Robertssons gård var ursprungligen Johan Fredrik ”Jann” Tigers gård. Gården kom på obestånd och större delen av hemmanet såldes till Modo. Redan 1891 begärde Modo lagfart på Jann Tigers barns arvslotter. Döttrarna Anna och Hedda sålde 3/64 mantal för 1 450 kr. Dottern Linda, gift med Pelle Tiger från Vägsele, sålde 25/256 mantal för 2 100 kr med fördorådsansvar för köparen. 1895 sålde Ottilia och Israel Karlsson hemmanet 15/256 mantal till Modo med förorådsansvar för köparen. Fältjälan fick behållas. Robert Jonsson köpte några år senare inägorna och byggnaderna. I en intervju i mitten av 1960-talet berättar Alfred Karlsson att Robert Jonsson bytte till sig inägorna av skogsbolaget mot ett skogsskifte över Malberget. Bytet skulle ha skett 1906.



Till gårdsbildningen hörde förutom mangårdsbyggnaden från 1840, stall och ladugård samt loge. Elna Robertsson, Lennarts hustru, hade hört talas om en ladugårdsbyggnad mellan Oskar Robertssons (Lennarts far) och Alfreds som var riven när Elna kom till byn 1946. Detta stämmer med byakartan från 1885-86 som visar att det legat en byggnad mellan Oskars och kapellet. Senare ladugårdsbyggnad uppfördes 1909 och byggdes om 1928 enligt Svenska gods och gårdar. På laga skiftes-kartan finns en byggnad ungefär där ladugården byggdes. Logen nedanför ligger idag på samma ställe som på byakartan, av vilket man kan förmoda att logen kommit till senast 1885.
Lennart, Oskars son, och hustrun Elna köpte hemmanet efter Oskar Robertsson 1946. Oskar var bror till Johan och Jonas Robertsson. Oskar hade samma år reparerat på övervåningen och flyttade upp med hustrun Alfrida sedan Elna och Lennart gift sig och flyttat in på bottenvåningen.

När Elna kom till byn hade man fyra kor, en häst, några smådjur och gris. 1965 avyttrades alla djur och jordbruket lades ned.



Alfrida Robertsson och svägerskan Anna Robertsson (t.v.)

2 kommentarer:

  1. I det huset har min pappa Börje Strandberg och Lennart Kyrk ställt till med ett helt underbart busstreck.. som stadgade män i 50års åldern. De var båda vänner med Lennart och Rolf. Det hela gick ut på att stänga av huvudströmbrytaren och på det sättet få dom i huset att tro att det var strömlösa i byn. Men de där uppe i köket räknade snabbt ut att det var bara deras hus då de andra husen i byn hade lyse. Det skröv ut service säkringarna slog på huvudströmmen och ställde till ett spektakel med än vrida på den ena service säkringen, än den andra och resulterade i en mängd konstiga bakströmmar och bortfall av ström. Efter ett par minuter fick de gömma sig då Rolf och Lennart kom ner med ett stearinljus för att kolla in säkringarna men hittade inget fel. Det trodde förstås inte att någon niding hade slagit av huvudströmbrytaren. De gick upp och brottslingarna smet iväg. Men då det hade kommit till bilen så kom de på att de inte kunde lämna det så. Robbertssons hade ju mat i frysen! Så de åkte till gården, gick in och frågade om de höll på med mörklekana? Då kom Lennart på på väl som hade jäklats med Dom. Glada skratt och en kopp kaffe senaste så åkte dom hem till Bratten. Senare samma kväll då familjen Kyrk skulle hem från Strandbergs så var deras 245a utan luft i tre hjul. På jul samma år fick Lennart Kyrk tre innerventiler i ett brev till jul. Tjuvnyp osv.

    SvaraRadera