fredag 21 augusti 2015

Kyrkvägen genom Bäverträsk och andra vägar och stigar

Det skulle dröja ända till början av 1920-talet innan det blev landsvägsförbindelse till byn. Dessförinnan var det kyrkvägen som gällde. Skulle man frakta något sommartid fick man förr bära bördan i en mes eller klövja på häst eller lasta på släpa. Vintertid var det lättare när marken var snöbelagd och frusen.

Till grannbyarna och de enskilda nybyggena ledde körvägar eller stigar liksom till fiskesjöar, slåtterängar och utskiften. En del gamla stigar och körvägar existerar fortfarande och en del har ersatts med skogsbilvägar som delvis följer gamla sträckningar.

Kyrkvägen
Kyrkvägen, som mer liknade en körväg eller bred stig, gick mitt igenom byn. När landsvägen drogs fram till byn och vidare mot Tallträsk vände man bildlikt kyrkvägen ryggen och visade sitt ansikte mot landsvägen och de som färdades förbi på den. Johan Thigers flyttade till och med mangårdsbyggnadens entré till den sida av huset som vette mot landsvägen.

Kyrkvägen fortsatte uppöver Marralia och Aspås. På Marralia hade kyrkvägen en annan sträckning än landsvägen och ibland tog hemvändande skolelever från byn den vägen som omväxling. Det var på Marralia som Olof Danielsson hittades död med en repstump runt halsen en augustidag 1821. Det var därför populärt att skrämmas med att Olof Danielsson skulle spöka på stället. Jag tror ingen av oss barn ensam skulle ha vågat ta denna väg i höstmörket. Mot Tallträskhållet passerade kyrkvägen på samma ställe som landsvägsbron idag finns.  

Stigar till och från byn
Laga skiftes-kartan från 1885-86 utmärker en rad viktiga vägar och stigar inom byn och till andra byar och bosättningar.

En viktig stig gick till Tvåsjöa. Vahlbergs hade bl.a. starrslåtter på Bäverträsksidan. Än idag pratar man om Vahlbergs änga. Från byn gick man mellan Tvåtjännen via Zachris åkrar till båtlänningen. Därifrån tog man sig med båt över till andra sidan och gick upp över Kvarnberget till Tvåsjöa.
Till Lillsjön tog man sig via båt till Hunnhöle, där en stig eller körväg gick till Lillsjön. Man kunde också komma till Lillsjön via dammen i bortre änden av Gamhemsjön. Robertssons och Karlssons hade starrslåtter vid Lillsjön. Dessa stigar används av och till än idag av fritidsfiskare.

Det fanns också en förbindelse med byn Genberg som gick via Östertjänn. En stig via Vahlbergs och Yttre Tvåtjänn gick till Vi(t)myran. Stigarna till Stafträsket (båtlänningen och dammen) via Näverlia respektiva Bottensjön över moränåsarna är fortfarande skönjbara där inte skogsbilvägarna råkat ha samma sträckning. Till kvarnen vid Bäverbäckens inlopp i Gamhemsjön tog man sig via Felassmyren eller ern sträckning som gick närmare Sunne (sundet). Stigarna är skönjbara än idag. Det fanns en stig som gick till Stenträsket, en som gick till Sandvik och en som gick till Abborrträsk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar