fredag 14 augusti 2015

Hur blev man nybyggare?

När Zachris blev nybyggare i Bäverträsk 1766 gällde lappmarksreglementet från 1749. Insyningsproceduren hade vid tiden för Zachris nybygge blivit ganska detaljerad.
När Zachris hade fastnat för Bäverträsk som plats för sitt nybygge måste han ansöka om att få det godkänt. Ansökan skulle ske skriftligt och ställas till länsstyrelsen. Man får förmoda att Zachrtis behövde hjälp att formulera ansökan.
När ansökan kommit in uppdrogs till kronofogden och länsmannen i distriktet att tillsammans med två nämndemän syna och undersöka platsen för nybygget. Bl.a. undersökte man jordmånens lämplighet för uppodling. Ängsmarkerna, som kunde ligga i olika väderstreck och på varierande avstånd från nybygget, skulle beskrivas. Vidare skulle man avgöra om nybygget kunde vara till förfång för andra nybyggare eller för rennäringen.
Protokoll fördes vid insyningen och detta låg till grund för immissionsbrevet eller frihetsbrevet som länsstyrelsen sen utfärdade och som gav Zachris tillåtelse att börja bryta mark och odla på nybygget.
Som morot lockades blivande nybyggare med 15 års skattefrihet med möjlighet till förlängning samt frihet från att bli utskriven till krigstjänst. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar